DINE RETTIGHEDER

Løft og skub

Er du under 18 år, må du kun løfte op til 12 kg og trække eller skubbe op til 250 kg. Det svarer til, at du må løfte en ølkasse med tomme flasker. Men løft tæt på kroppen, så du passer bedst muligt på din ryg. Du må dog i enkelte tilfælde løfte op til 25 kg, hvis forholdene er i orden, det vil sige at du kan løfte varen lige foran dig og tæt på kroppen, at du hele tiden kan have varen i løftehøjde mellem midt på låret og albuehøjde, at du ikke vrider eller bøjer i ryggen, og at du har et godt greb om varen og står sikkert fast.

Er du over 18 år, og er løfteforholdene i orden, må du løfte op til 25 kg, hvis løftet udføres i underarmsafstand og under optimale forhold.

Med underarmsafstand menes at afstanden mellem din rygsølje og til det sted du griber om det du løfter svarer til din underarmslængde. Optimale forhold er, når hele løftet foregår midt foran kroppen, mellem midtlår- og albuehøjde, at byrden er beregnet til håndtering, at der er mindst to minutter mellem løftene, at der ikke udføres bæring, at fodfæstet er stabilt, og at klimaet er passende. Da der er tale om en hovedregel, vil der være tilfælde, hvor du ikke må løfte så mange kilo. Det kan du læse mere om i Arbejdstilsynets vejledning om løft.

Her kan du læse regler og tips til at løfte og håndtere varer.

Sidst opdateret: 01-03-2019